Mikä IRC on?

IRC (Internet Relay Chat), irkki, on Internetin reaaliaikainen keskusteluympäristö, jossa ihmiset eri puolilta maailmaa voivat keskustella (kirjoittaa). Irkin on alunperin kehittänyt Jarkko Oikarinen vuonna 1988. Suomesta IRC levisi nopeasti muihin maihin.

IRC on tuli tunnetuksi mm. Persianlahden sodan aikana kun irkkaajat eri puolilta maailmaa lähettivät viimeisimmät tiedot tapahtumista verkkoon. Myös Venäjän vallankaappausyrityksen yhteydessä 1993, moskovalaiset irkkaajat välittivät tietoja tilanteesta reaaliajassa.

Perustoiminta

Käyttäjät ottavat yhteyden IRC-verkkoihin IRC-ohjelmien avulla. IRC-verkkoon IRC:n käyttäjät, irkkaajat, perustavat kanavia, joita voisi kuvailla "kahvilapöytinä" joihin muut irkkaajat voivat tulla. Kanavan perustaja, operaattori, valvoo kanavaa ja on sen "valtias". Irkkaajat esiityvät irkissä lempinimillä (nick).

Keskustelu irkissä tapahtuu kirjoittamalla näytölle tekstiä ja enterin painamisen jälkeen teksti välittyy samantien muille samalla kanavalla olijoille.

Irkissä on paljon muitakin ominaisuuksia ja selviävät melko varmasti kokeilemalla irkkaamista käytännössä. Huomaa, että WWW:ssä toimivat Chatit ja IRC-galleria ovat eri asia kuin IRC.

IRC-opas