Keskustelua reaaliajassa

Keskustelu internetin välityksellä osoittaa hyödyllisyytensä, kun ollaan fyysisesti kaukana toisista eivätkä sähköpostin ominaisuudet riitä. Esimerkiksi eri puolille Suomea hajaantuneet Nettipartiolaiset pitävät kokouksiaan IRC:ssä. Internetlinjojen nopeudet ja ruuhkaisuus asettavat rajoituksensa reaaliaikaiselle kommunikoinnille. Enin osa käytetyistä keskustelujärjestelmistä on tekstipohjaisia, joissa siis myös oma kirjoitusnopeus on merkittävä tekijä. Mutta kun olet internetiin kytketyn koneen äärellä ja jossakin piuhojen päässä on henkilö, jonka kanssa haluat keskustella, teille on tarjolla useampia vaihtoehtoja.

Kahden välistä viestintää

Unix- ja Linux-käyttöjärjestelmissä voi lähettää tekstiä suoraan toisen vastaavassa järjestelmässä olevan ruudulle komennolla write. Hän voi vastata samalla tavalla. Toinen näissä käyttöympäristöissä oleva keskusteluohjelma on Talk. Siinä kaikki mitä molemmat kirjoittavat näkyy puoliksi jaetulla ruudulla. Windowsissa pikaviestien lähetys samassa lähiverkossa onnistuu esimerkiksi WinPopUp-ohjelmalla.

Irkkailu ja chattailu

Useampien käyttäjien reaaliaikainen keskusteluympäristö Internet Relay Chat, IRC, irkki, kehitettiin Oulussa 1988. Tällä hetkellä irkissä roikkuu kymmeniätuhansia ihmisiä ympäri maailman. Sinne pääsee IRC-ohjelmalla, joka ottaa yhteyden jonkin IRC-verkon serveriin. Irkkaajat kohtaavat toisensa itse perustamillaan ja hallitsemillaan kanavilla. IRCNetissä partiolaiset juttelevat ainakin kanavilla #partio ja scouting. Chat:iä voisi kuvata WWW:ssä sijaitsevaksi IRC:n yksinkertaiseksi kopioiksi. Niitä sijaitsee joidenkin yritysten kotisivuilla, suosittu on esimerkiksi http://www.kiss.fi/. Chateissä ollaan yhdellä kanavalla eikä viestintää voi useimmiten kutsua keskusteluksi. Chattaamista on muuallakin, esimerkiksi Radiolinja tarjoaa tekstiviesti-chattin. Muita tekstipohjaisia reaaliaikaisia kontakteja tarjoavat MUD:it, jotka ovat yleensä seikkailupelejä. ICQ on ohjelma useisiin käyttöjärjestelmiin. Sillä voi chattailla, lähettää pieniä viestejä, tiedostoja ja osoitteita. ICQ-ohjelmalla näkee, jos kaveri on netissä tai ilmestyy sinne.

Myös kuvaa ja ääntä

Videoneuvottelua varten on mm. ohjelma CU-SeeMe. Sitä voi käyttää ilman kuvaakin ja keskustelu voi tapahtua äänenä tai tekstinä. Jos laitteistoissa ja linjoissa tehokkuus riittää, keskustelupaikaksi voi valita kolmiuloitteisen virtuaalitodellisuustilan. Puhelu (äänen siirto) internetin kautta on jo mahdollista ja esimerkiksi Saunalahti tarjoaa sellaisia palveluja. Mutta teknisistä rajoituksista johtuen, kuva ja ääni toiminevat kivuttomasti vasta tulevaisuudessa. Lopuksi vielä varoitus; esimerkiksi irkkaamiseen tai mudaamiseen voi helposti jäädä koukkuun ja mahdollisuus löytää niistä uusia hyviä tyyppejä on suuri... :-) IRC-opas